Biografija

Rođen u Zenici 1959.g. Po završenoj osnovnoj i srednjoj školi, kao stipendista Željezare Zenica završio Arhitektonski fakultet u Sarajevu 1984.g, a nakon toga se zaposlio u Željezari Zenica, 1987.-1988.g imenovan za tehničkog direktora Zening Zenica, a od 1989.g pokrenuo privatni projektni biro. U periodu od 2000.-2001.g obavljao funkciju Pomoćnika načelnika za urbanizam, a od 2001.-2003.g bio imenovan za Zamjenika Federalnog ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

U periodu od 1973.-1986.g igrao za sve selekcije košarkaškog kluba Čelik, a od aktivnog igranja se oprostio kao dugogodišnji kapiten tima. Od 1980.-1984.g aktivno radio kao trener juniorske selekcije košarkaškog kluba iz koje su izrasli mnogi zenički košarkaši, a između ostalih Zoran Savić i Dževad Alihodžić koji su bili okosnica tima koji se takmičio u prvoj ligi bivše države. Kao član uprave kluba, a u jednom periodu i potpredsjednik izvršnog odbora, pružio značajan doprinos plasmanu KK Čelik u prvu ligu Jugoslavije.

U periodu od 2000.-2001.g kao Pomoćnik načelnika za urbanizam pokrenuo ideju i realizirao projekte Radne zone Zenica I i Radne zone Pečuj koje i danas predstavljaju najznačajniji prostor za privredni razvoj grada. Vodio tim za izradu urbanističkog projekta Radne zone Zenica I i osnovnih principa implementacije projekta. U okviru rješavanja gradske imovine pokrenuo proces preuzimanja zemljišta na potezu od Trga rudara do Lašve od Željeznica FBiH što je otvorilo nove perspektive u smislu razvoja grada. U istom periodu pokrenuo pitanje rješavanja sanacije deponije „Siđe“ i izgradnje nove deponije komunalnog otpada „Mošćanica“. Nakon odlaska na funkciju Zamjenika ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša FBiH, 2001.g nastavio rad na Projektu deponije „Mošćanica“, a ova investicija je uspješno okončana tako da Zenica danas ima najmoderniju deponiju u jugoistočnoj Evropi a da grad nije morao uložiti niti jednu marku. U okviru projekta “Mošćanica” urađena je i sanacija postojeće deponije “Siđe” po svim europskim standardima. Inicirao i doveo do usvajanja državnu „Strategiju zbrinjavanja komunalnog otpada“ temeljem koje je, u ime BiH, bio potpisnik Ugovora o kreditu sa Svjetskom bankom u iznosu 35 miliona USD za projekte izgradnje regionalnih deponija u BiH, a prvi realizovani projekat je bio upravo u Zenici.

Kao Zamjenik ministra radio na rješavanju i drugih projekata od značaja za grad, kao što je uspješno rješavanje pitanja dodjele koncesije za vodovod „Krušćica“ u korist grada Zenice za period 2002.-2042.g, prenos objekta „Dom armije“ za potrebe Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i dr.

U periodu rata, kao Zamjenik direktora humanitarne organizacije UMCOR, realizovao projekte završetka novog krila Stacionara za potrebe rehabilitacije ranjenika i izbjeglica, završetak 76 stambenih jedinica u zgradi Solidarnosti u Babinoj rijeci, rekonstrukciju Kasine 1 i 5 za smještaj izbjeglica i dr.

Od strane grupe građana nominiran za Plaketu grada Zenice za 2019.godinu.

Kao arhitekta, autor niza projekata – javnih i stambeno-poslovnih objekata kako u Zenici, tako i u cijeloj BiH.

Vrh