BHT1 Obraćanje

https://www.facebook.com/292967161509413/videos/775187289996641/

U naredne tri minute trebam predstaviti svoju misiju i viziju grada Zenice. Mnogi su obećavali sve i svašta i bili izabrani. I imamo to što imamo. Da li smo zadovoljni? Ja nisam.

I to je osnovni razlog moje kandidature za gradonačelnika i to kao nezavisnog kandidata obzirom da je krajnje vrijeme da se odgovorno i stručno Gradska uprava počne baviti projektima koji će omogućiti nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje, te razvoj projekata koje finansira Europska Unija. U vrhu prioriteta su urbani i ruralni razvoj, zaštita okoliša, razvoj infrastrukture i sistemsko rješavanje aktualnih problema, od javnog prevoza, zdravstvene zaštite, energijske efikasnosti, do stvaranja parkirnih zona i svega što grad čini gradom, jer ZENICA MOŽE BOLJE!

Ozbiljno ću se posvetiti svim pitanjima koja će osigurati egzistenciju i kvalitetan život svih građana, a koja su zapostavljana zbog dnevno-političkih interesa aktualne vlasti. Godinama sam javno upozoravao na manjkavosti u radu i bivše i sadašnje Gradske uprave, na propuste i korupciju, a moj oštar kritički istup prepoznali su i brojni građani koji mi danas daju podršku za kandidaturu.

Cilj mi je da Gradska uprava bude servis u kojem će se potrebe građana i investitora efikasno rješavati, bez političkih i korupcijskih utjecaja. Posljednjih godina Gradsku upravu nije posjetio niti jedan viši dužnosnik, niti jedan strani ambasador, čak niti jedan čelnik susjednih općina. To je sramotna činjenica koja je ostala u sjeni svakodnevnih političkih previranja. Kao gradonačelnik, to neću dopustiti, Zenica će biti grad znanja, razvoja i zajedništva jer ZENICA ŽELI BOLJE!

Uz stvaranje novog poslovnog ambijenta, zapošljavanje i urbani razvoj na temeljima struke i zakona, jedan od prioriteta svakako je radikalna borba protiv korupcije i građevinske mafije.

Osim toga, vrijeme je da se oslobodimo svih nametnutih podjela pa i onih koje se odnose na ruralne i urbane. Jedan od osnovnih principa održivog razvoja upravo je ravnoteža između grada i njegove uže i šire okolice, a svojim znanjem i iskustvom želim pokazati da je to moguće.

Želim zaustaviti moralnu, ekonomsku i urbanu eroziju grada, utvrditi strateške dokumente razvoja za narednih 10 godina, pokrenuti kapitalne projekte za grad i učiniti sve za rješavanje pitanja zapošljavanja, aktivnosti mladih, kulture i sporta, jer ZENICA MORA BOLJE!

Želim biti prvi arhitekt-gradonačelnik u Bosni i Hercegovini i pokazati na koji način se može razvijati gradska sredina!

Želim da Zenica bude primjer razvoja i stvarni temelj Bosne i Hercegovine. Ništa od toga nije moguće bez borbe, bez građana koji su i sami svjesni da su promjene nužne. I zato se moramo boriti, zajedno, jer vjerujem da ZENICA ZNA, ŽELI I MORA BOLJE.

Podijeli:
Vrh