Konačni rezultat lokalnih izbora

Prije tačno 30 godina, 1990.godine, održani su prvi višestranački izbori u BiH. Sjećam se da sam tada razgovarao sa mnogim sugrađanima i svi su mi ponosno govorili da su svoj glas dali za reformske snage pod vodstvom Ante Markovića. Konačni rezultat izbora je bio da su ubjedljivo pobijedile nacionalne stranke, a reformske snage su dobile 4% glasova.
Svi pamtimo rečenicu koju je tada izrekao Ante Marković:
“Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope.”
Prije nekoliko dana, okončani su lokalni izbori u Zenici, a ja sam kao nezavisni kandidat za gradonačelnika dobio cca 4% glasova.
I danas proživljavam sličnu situaciju kao i 1990.godine.
Danas dok prolazim gradom, većina sugrađana i poznanika koje sretnem kažu da su baš meni dali glas kao čovjeku od struke, ali ipak svi znamo da je pobijedila nova SDA pod vodstvom starog/novog gradonačelnika.
Odluku o svojoj kandidaturi, kao nezavisni kandidat, sam donio na temelju ideje da objedinim razumne desne i lijeve stranke i njihove birače, da podrže strateške principe razvoja grada na temelju programa (www.borisbritvar.ba) koji sam sačinio i da naš grad bude prvi u BiH u kojem gradonačelnik neće biti izabran po nacionalnom ključu.
Da sam uspio u tome to bi bio garantiran prosperitet grada i prvi takav primjer programske sinergije na Balkanu, što bi nam sasvim sigurno donijelo pažnju i potporu međunarodnih faktora u BiH.
Nažalost, moju ideju i program su prepoznali samo Socijaldemokrati iz Zenice, a ostali su ipak smatrali da je “manje” zlo jedini odgovor na “veće” zlo i samim tim odustali od samih sebe, od svojih ciljeva, od struke i zakona BiH i na kraju od života dostojnog čovjeka, što nisam spreman prihvatiti jer mislim da to nije civilizacijski princip koji nas vodi u bolju budućnost.
Konačni rezultat.
Cijenim da su pred nama dani brutalne pljačke građevinskog zemljišta i urbicida grada Zenice prema projektu građevinskog lobija i nove SDA.
ZENICA ZNA, ŽELI MORA BOLJE
Podijeli:
Vrh