Najznačajniji sportski objekat u Zenici mora biti rekonstruisan!

Zenica ima bogatu sportsku prošlost, a možemo se pohvaliti za bosanskohercegovačke uvjete, odličnom sportskom infrastrukturom, a i pored toga klubovi ne ostvaruju zapažene rezultate, jer očigledno mnoge stvari ne funkcionišu kako trebaju. Usuđujem se reći da su sportski rezultati i poražavajući i dosta lošiji od kako idemo ‘gradonačelnikovim evropskim putem’. Najznačajniji sportski objekat svakako je naš stadion Bilino polje koji je neophodno uskladiti sa novim vremenom, zbog pravila UEFA-e, zbog navijača i organizacije najvećih evropskih sportskih događaja, kao i u cilju svrsishodnog iskorištenja gradskog prostora.
U prilogu je jedno od mogućih rješenja rekonstrukcije i natkrivanja stadiona koje uključuju formiranje novih poslovnih sadržaja i podzemne garaže.
Korist od projekta Bilino polje bi bila višestruka.
BiH bi konačno dobila nacionalni stadion, grad bi dobio nove poslovne sadržaje, a stanari Lamele podzemnu garažu i rješenje dugogodišnjeg problema parkiranja.
Jedno od najčešćih pitanja jeste na koji način obezbjediti novac za nove projekte od značaja za grad i investicije za poboljšanje sportskog, kulturnog i poslovnog ambijenta. Postoji više modela finansiranja, a jedan od njih jeste i racionalno i zakonito upravljanje i raspolaganje gradskom imovinom što sam pojasnio u svom tekstu Zenica nije siromašan grad.
ZENICA ZNA, ŽELI I MORA BOLJE
Podijeli:
Vrh