NERADNA POSLOVNA ZONA ” ZENICA JUG”

Na 20. sjednici održanoj 13.04.2018.godine Gradsko vijeće je na temelju usvojenog Prostornog plana (28.12.2017 god.), donijelo Odluku o osnivanju i uspostavljanju poslovne zone “Zenica jug”, ili kako građani u žargonu kažu prostor kod Antene.
Članovima 6 i 10 Odluke je utvrđeno šta Gradska uprava treba uraditi u roku od ŠEST mjeseci, u smislu realizacije obaveza , a to su izrada detaljnog Urbanističkog plana i kriterija o načinu uspostave zone.
Dakle, prošle su DVIJE GODINE, a Gradska uprava NIJE URADILA NIŠTA usprkos jasnoj i zakonski obavezujućoj Odluci Gradskog vijeća što predstavlja klasičnu opstrukciju volje građana Zenice i razvoja grada.
Da li je u ovom slučaju, koji nazivamo generacijskim projektom, riječ o projektovanoj blokadi grada, smišljenoj uzurpaciji gradskog zemljišta, bezidejnoj viziji razvoja ili totalnom odsustvu odgovornosti Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom ???
Postoji samo jedan odgovor i samo jedan način da se zaustavi mešetarenje javnim prostorom koji je najznačajniji za budućnost našeg grada.
Gradsko vijeće bi na narednoj sjednici u četvrtak 16.7 2o2o g, na temelju Zakona o eksproprijaciji, moralo proglasiti JAVNI INTERES u cilju eksproprijacije zemljišta za potrebe realizacije projekta zone “Zenica Jug”, na isti način kako je to urađeno za potrebe izgradnje mosta u Drivuši i izgradnje sportskog centra na Kamberovića ravni za potrebe NS BiH i preuzeti ingerencije za realizaciju projekta.
Član 3. Zakona o eksproprijaciji utvrđuje :
Nekretnina se može eksproprisati kada je to potrebno za izgradnju saobraćajne infrastrukture, privrednih, komunalnih, zdravstvenih, prosvjetnih i objekata kulture, objekata odbrane, uprave i drugih objekata od javnog interesa kada se ocijeni da će se korištenjem nekretnine za koju se namjerava predložiti eksproprijacija u novoj namjeni postići veća korist od one koja se postizala korištenjem te nekretnine na dosadašnji način.
Ovo bi svakako bio dobar primjer kako se Gradsko vijeće brine za dobrobit lokalne zajednice i buduće generacije jer mladi ljudi ne žele biti preskočena generacija i prihvatiti preživljavanje kao način života.

ZENICA ZNA, ŽELI I MORA BOLJE

Podijeli:
Vrh