TKO NAM JE UKRAO GRAD ???

U toku je četvrta godina mandata aktualne vlasti, potrošeno je cca 2oo miliona KM, a grad je, dugoročno gledajući, oštećen za još toliko !!!
Šta su rezultati?
– Sjednice Gradskog vijeća izgledaju kao hronika najavljene smrti.
– Umjesto da vrijeme korone iskoristimo za konstruktivan rezime trenutnog stanja i stručnu i akademsku energiju usmjerimo na nove projekte za boljitak grada, dobili smo retrogradnu retoriku Gradske uprave o asfaltiranju prigradskih ulica kao revolucionarno dostignuće u 21 stoljeću.
– Ne postoje bilo kakav Plan ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije, pomoć privrednim subjektima, otpuštenim radnicima, socijalnim kategorijama, a niti naznake rebalansa Budžeta u te svrhe.
– Gradonačelnik uporno tvrdi da je bivša vlast napravila veliki kriminal. Šta je poduzeo ? Po Zakonu o principima lokalne samouprave i Statutu grada bio je dužan pokrenuti procedure u cilju zaštite gradske imovine i utvrđivanju odgovornosti.
– Bivša vlast tvrdi da gradonačelnik radi nezakonito. Šta su poduzeli ? Statut Grada jasno definira nadležnosti, prava i obaveze.
-Izvještaj o radu gradonačelnika za 2017 i 18.godinu nije usvojen, Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2017 i 18.godinu nije usvojen, Program rada gradonačelnika za protekle 4 godine nismo vidjeli, Program kapitalnih investicija ne postoji, a Gradska uprava i gradski vijećnici se ponašaju kao Deda Mrazovi koji naš novac nekome poklanjaju ili ne poklanjaju.
– Zenica nema osnovne razvojne dokumente utvrđene Zakonom, Urbanistički plan, Strategiju razvoja, Politiku upravljanja gradskim građevinskim zemljištem, Strategiju socijalnog zbrinjavanja ugroženog stanovništva, Strategiju za mlade, Strategiju zaštite okoliša, itd. a kažu četvrti grad u BiH.
– Gradski Budžet je privatna kasa kojom raspolaže jedan čovjek po vlastitom nahođenju bez bilo kakvog Plana i Programa usvojenog od strane Gradskog vijeća i uz imaginarnu konstataciju da je Gradski Budžet saniran, ali nije poznato na koji način, kao što nije poznato niti koliko je Grad uopće zadužen.
– Već godinama se građevinske dozvole izdaju nezakonito po principu volim te, ne volim te, bespravna gradnja je postala normalna stvar, a Regulacioni planovi se nezakonito predlažu po narudžbi građevinskog lobija i podobnih prijatelja tj investitora.
– Gradonačelnik je samovoljno potpisao ugovore u ime grada(Toplana Zenica, NK Čelik, Alba, Autoceste FBiH, Autobuska stanica, Papirna, itd.), a da isti nisu prošli Zakonom utvrđenu proceduru niti ih je bilo ko vidio,”da građani znaju”, što je gradu sasvim sigurno donijelo milionske štete.
– Velika priča o odmaralištu Duče je odavno zaboravljena kao i famozne takse kladionicama, ostaje misterija na čijem zemljištu je izgrađena Arena a finansijski izveštaj ove investicije nikada nije prezentiran građanima, javni gradski prevoz uništen, sport generalno kao i NK Čelik u fazi kolapsa, ….
– Nestalo je 10 miliona KM od kredita za GGM, a isti ni dan danas nema ni upotrebnu dozvolu dok je fantomska Agencija za realizaciju projekta GGM-a ugašena na nepoznat način.
– Izvođači radova na koridoru Vc odlažu milione kubika građevinskog otpada u na gradskim javnim površinama po odobrenju Gradske uprave, ali da za to nisu platili ni jednu KM, čime je gradskom Budžetu nanesena šteta cca 30 miliona KM.
– Zbog pravne nesigurnosti u Zenici se nije pojavio niti jedan ozbiljan investitor, niti je otvoreno neko novo radno mjesto, a zemljište u radnoj zoni se prodaje nezakonito u cilju stvaranja privida ekonomskog razvoja i zapošljavanja.
– Građani Zenice su 20 godina, prema projektu bivše vlasti bili taoci Albe, a sada je “nova vlast” produžila za 20 godina taj isti Ugovor iz 1998.godine, koji niko nikada nije vidio. Zašto ???
– Zenica je najzagađeniji grad u BiH a Gradsko vijeće i gradonačelnik za 4 godine o tome nisu rekli niti riječ, a kamo li nešto uradili.
– Savjetnici i prijatelji gradonačelnika koji nemaju nikakve reference se zapošljavaju kao vatrogasci, a pomoćnici gradonačelnika, usprkos činjenici da su procesuirani zbog zloupotrebe položaja, i dalje obnašaju svoje funkcije i obmanjuju javnost.
-Itd, itd, itd …
Rezime : totalno odsustvo vizije razvoja grada, demografski i ekonomski kolaps, informativni terorizam, opća anarhija i komunikacijski kod koji je na relaciji između Gradske uprave i Gradskog vijeća sveden na razinu, ublehaš, bordel, drogeraš, kladioničar, jeftina roba i slično, a sve što je bitno za grad je predmet dopune dnevnog reda na sjednicama Gradskog vijeća.
A šta na sve ovo kažu stranke koje participiraju u Gradskom vijeću i gradski vijećnici ??? APSOLUTNO NIŠTA !!!
Gospodo iz Gradskog vijeća, na početku mandata ste položili zakletvu da ćete štititi interese građana Zenice u skladu sa Zakonom Bosne i Hercegovine !!!
Tužno je da građani svoju pozitivnu energiju moraju trošiti na zaštitu grada i gradske imovine od institucionalne mafije, umjesto da kreativnim prijedlozima doprinose razvoju Zenice.
Nakon svega, ne mogu se oteti utisku da je Tužilaštvo najveći neprijatelj našeg grada.

ZENICA ZNA, ŽELI I MORA BOLJE

Podijeli:
Vrh