Urbano samouništenje

21.stoljeće. Urbano samouništenje.

Zenički urbanizam i urbani mobilijar je primjer autodestrukcije grada.

Betonski putevi, prigradske ceste bez trotoara i kanalizacije sa asfaltom od 3 cm za jednokratnu upotrebu, betonske žardinjere na obali rijeke Bosne, zgrade na trotoarima i zelenim površinama, sulude dogradnje i nadogradnje u gradskoj jezgri, trafike i kiosci kao pojam urbanog napretka, novi soliteri bez parkinga kao rezultat investitorskog urbanizma, išaret Regulacioni planovi za Europsku Zenicu …..

Danas, razvojem grada upravljaju samozvani vizionari, tajkuni i korisni idioti, umjesto struke, znanja i zakona.
Autor prve znanstvene urbanističke postavke grada Zenice iz 1955.godine je pok. prof.Juraj Neidhardt, tvorac ideje o nastanku bosanskog pola svjetske suvremene arhitekture tako da s pravom, ali i obavezom, trebamo govoriti o značaju Zenice kao urbanističkog, kulturno-povijesnog nasljeđa BiH.
Sarajevo ima Baščaršiju, Mostar Stari most, kao spomenike kulturno-povijesnog nasljeđa, ali Zenica ima cijeli grad. Da li smo toga uopće svjesni ???
Zenica je skriveno blago BiH urbanizma i nije zaslužila da njen krajnji domet u 21.stoljeću bude asfalt od 3 cm.

Dakle, izradom prvog Urbanističkog plana, prof. Nedhardt je trasirao put za evropsku Zenicu ali se danas tankim asfaltom vraćamo u neko davno zaboravljeno vrijeme. Još uvijek nas prati rečenica uvaženog profesora:
“Školovano neznanje je naša najveća bolest.”

Stvari su takve da nam samo viša sila može pomoći i zato, dok slušaju i gledaju rurbanu elitu, građani zazivaju Boga, svako svoga, strahujući da nam je, sa korisnim idiotima na čelu, Bog možda i okrenuo leđa.
Zenica je odavno dosegla crvenu liniju, ali crveni telefon u Tužilaštvu uzaludno zvoni jer su oni na doživotnom godišnjem odmoru !!!

ZENICA ZNA, ŽELI I MORA BOLJE

Podijeli:
Vrh